Daily Archives: Ħ 13th, 2017

Навчання грибоводів

Опубликовано: 13.11.2017 в 17:02

Автор:

Категории: Новини

8 вересня 2017 р відбувся одноденний семінар на тему «Умови інкубації і вирощування гливи (вешенки)» для грибівників Туреччини. Проводився семінар в одному з найкрасивіших історичних місць цієї країни – в Каппадокії.

Ландшафт цієї місцевості має вулканічне походження, а саме вона знаменита своїми печерними містами і монастирями.

Деякі грибівники навіть освоїли виробництво гливи (вешенки) в підземних печерах. На фото праворуч ви бачите одну з таких камер.

 

Галузь грибівництва в Туреччині почала розвиватися нещодавно,  інформації про те, як правильно готувати і обробляти сировину для субстрату, який мікроклімат потрібен для інкубації і вирощування, в інтернеті дуже мало.

 Більшість грибівниківв впевнені, що коли в кімнаті вирощування працює кондиціонер, то цих потоків цілком достатньо, щоб не включати вентиляцію.

Сама вентиляція найчастіше складається з випарних охолоджувачів і витяжного вентилятора, без повітроводів і, отже, не має правильного розподілу потоків повітря. Крім того, з метою економії електроенергії багато включають вентиляцію або за таймером, або по контролеру датчика СО2 (що звичайно, краще, ніж за таймером, але все одно не достатньо).

Семінар був підготовлений і проведений компанією «Футар». Основний доповідач семінару – технолог-консультант Тесленкова Лариса.

 

На семінарі були розкриті наступні питання:

  1. Вплив параметрів інкубації на врожайність і одночасний вихід примордіїв.

Особливо недооцінена у турецьких грибівників роль створення вологості на інкубації, так як в більшості своїй субстрат через неправильну обробку має велику кількість вільної води, яка стікає через прорізи. Вона заважає правильному розростанню міцелію і в той же час грибниця не може використовувати її для розвитку, тому що ця вода знаходиться не всередині рослинної складової і не може служити для харчування грибниці. Прорізи знаходяться у вологому стані через цю внутрішню вологу, тому вологість на інкубації не контролюється. У зв’язку з цим при переході до плодоношення  примордіям, які розвиваються, не вистачає вологи, і вони формують або маленьке гроно, або гриби виростають легкими. Буває, що примордії виходять великі, а потім повністю засихають.

  1. Санітарні профілактичні обробки приміщень інкубації і вирощування. Обробка при появі комах і цвілі.
  1. Вирощування:

 – дотримання параметрів мікроклімату,

– як правильно зробити систему вентиляції і витяжки,

– яка роль СО2 і конденсату в деформації і загибелі плодових тіл,

– клімат в період між хвилями плодоношення,

– утилізація відпрацьованих блоків.

  1. Основні недоліки обробки субстрату, що сприяють появі браку. Санітарія субстратного цеху.
  1. Відповіді на питання грибівників.

Після семінару учасникам на електронну пошту були відправлені матеріали семінару.

Грибівники, які приїхали на семінар, подякували організаторам заходу, говорили про велику користь таких зустрічей і отриманої інформації.